Kinder- en perinatale psychotherapie

Wie ben ik?

Ik ben Ann Labey, een vroedvrouw en psychotherapeute. Als vroedvrouw heb ik 27 jaar gewerkt op de materniteit in het AZJP te Vilvoorde. Daaropvolgend werkte ik 8 jaar bij kind en Gezin in Grimbergen als vroedvrouw/pedagogisch adviseur. Sinds 2013 oefen ik gelijktijdig het beroep van psychotherapeute uit, een professie waar ik me vanaf nu voltijds op toeleg en waar ik mijn kennis als vroedvrouw kan in meenemen. Daarnaast ben ik partner van Gert en we hebben samen 3 kinderen. Het leven roept  “verwondering” op bij mij. Kwaliteit toevoegen aan dat leven is een belangrijk doel. Zo schrijft iedereen toekomst.

Hoe werk ik? Wat is mijn aanpak?

Ik ben me ervan bewust datnaast wetenschappelijke kennis,  ook intuïtie en creativiteit evenwaardige tools zijn om  doelen te bereiken. Daarom werk ik volgens de visie van de interactionele vormgeving (I.V.), een benadering waarbij verschillende therapeutische stromingen integratief worden samengebracht uitgaande van de eigenheid van de cliënt.  

 Als therapeut in de interactionele vormgeving werk ik vanuit de volgende inzichten:

– interactioneel duidt op de interactie van verschillende psychologische   stromingen: elke stroming biedt eigen en typische mogelijkheden. De interactie ervan leidt tot een model op jouw maat.

– vormgeving duidt op “het in de wereld zetten van wat nog niet was”

Vanuit deze werkwijze ontsluit de wereld zich: er zijn mogelijkheden om het leven een (nieuwe) vorm te geven. Er is geen vastliggend resultaat, het is een zoeken naar wat ontstaat in dialoog, in interactie met jou, uiteraard met één of meerdere doel(en) voor ogen.

Een invalshoek van een sessie kan ook beeldend-zintuiglijk zijn (anders dan cognitief)

Beeldend werken voegt andere kennis toe die ons kan helpen. Deze methodiek zet ik in bij mensen die hiervoor openstaan, maar vooral bij kinderen. Kinderen spreken een “andere” taal.

Zeker bij jonge kinderen is spel de voornaamste taal. Om inzicht te krijgen in de thema’s die er voor het kind “toe doen” schakel ik zandspel in.

Dit is bovendieneen methode waarmee het kind duidelijk vooruitgang boekt!

Wat is mijn doelpubliek?

° Jonge kinderen tot en met de basisschool.

° Ouders:

-Zwangerschap en periode na de geboorte (zowel ouders als baby) -Traumatische beleving perinataal (oa. Complicaties tijdens de zwangerschap en de geboorte)

Omwille van mijn bredere achtergrond ben ik, zowel medisch als therapeutisch bedreven in de perinatale periode. Ikricht me specifiek op ouderschap en moederschap. Als vroedvrouw stond ik aan het begin van vele levens. Toekomst wordt telkens opnieuw geboren. Ouder worden is een belangrijk transitiemoment in het leven, wat soms wel eens “de perfecte storm” wordt genoemd (Lisa Galea).

Naast individuele gesprekken, verzorg ik ook een aantal pre- en postnatale groepsgesprekken waar belangrijke elementen worden aangehaald die ouders bij deze transitie kunnen helpen. Hierbij steun ik o.a. op de inzichten van “Infant Mental Health”.

Je kan hier doorklikken (link wordt nog toegevoegd als de data bekend zijn) om je in te schrijven voor de pre-en postnatale groepssessies

Wat is mijn achtergrond?

Psychotherapeute:  (2013) Berchem. Educatieve academie.

Zandspeltherapie (2015) Berchem. Educatieve academie.

Vroedvrouw:  (1990) Leuven. UZ Gasthuisberg

Perinataal psychotherapeute (2024) “Draagkracht” Aartselaar

Opleiding Infant Mental Health (2022) Leuven UZ Gasthuisberg

Praktisch

Een sessie duurt 1 uur.

Bij jonge kindjes is dat 50minuten en een 10 tal minuten afronden met de ouder(s)

Hiervoor reken ik 70 euro.

Je kan een gedeelte hiervan terugkrijgen via je mutualiteit.  (document website mutualiteit)

Voor een afspraak te maken:

Ann Labey:         gsm: 0478 03 05 88         Mailadres: ann.labey@skynet.be